De wettelijk vertegenwoordiger
Een wettelijk vertegenwoordiger, die wij ook wel zorgcontactpersoon noemen, is bij voorkeur iemand uit uw naaste omgeving, zoals uw partner, kind, broer of zus. Zij kennen u namelijk het beste. Maar dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als er geen familie is of wanneer de familierelaties verstoord zijn. Het is daarom belangrijk om te bespreken wie uw belangen mag en kan behartigen.
Verschil eerste contactpersoon en wettelijk vertegenwoordiger
Bij Van Neynsel heeft u ook een eerste contactpersoon aangewezen. Dit is de persoon via wie Van Neynsel het contact met familie of naasten onderhoudt. De wettelijk vertegenwoordiger heeft andere taken, hij/zij mag namelijk ook namens u beslissingen nemen. Natuurlijk kan de eerste contactpersoon dezelfde persoon zijn als de wettelijk vertegenwoordiger, maar het kunnen ook verschillende personen zijn.
We bespreken het met u zodra u bij ons komt wonen of onder behandeling komt. We maken goede afspraken over wie wat doet en mag beslissen bij zowel dagelijkse als meer complexe vraagstukken op zorg- en financieel gebied en we leggen alles vast in uw elektronisch cliëntdossier (ECD). Onze medewerkers helpen u graag aan meer informatie, tips of de brochure.
Verschil van inzicht
De vertegenwoordiger en wij als zorgverlener kunnen van inzicht verschillen. Dan gaan we met elkaar in gesprek. Als we er niet uitkomen en de beslissing van de vertegenwoordiger is nadelig voor de cliënt, dan mag een zorgverlener de beslissing van de vertegenwoordiger overrulen. Voorbeeld: een goed etende meneer met dementie heeft een dochter die vindt dat hij moet afvallen. Als vertegenwoordiger besluit ze hem op een crash-dieet met quinoa te zetten. De zorg ziet dat meneer hier alleen maar wat mee speelt en onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Men gaat het gesprek aan. Mocht de dochter op haar standpunt blijven, dan kan het team anders beslissen, eventueel samen met een diëtist.
(bron: waardigheidentrots.nl)