Duurzaamheid

Verduurzaming van onze organisatie staat hoog op de agenda en daarom heeft Van Neynsel de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.  Duurzaamheid is een breed begrip. Van verduurzaming van vastgoed tot duurzame inzetbaarheid van medewerkers en van het tegengaan van verspilling tot het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Green Deal Duurzame Zorg

In de Green Deal Duurzame Zorg hebben vele zorgorganisaties gezamenlijk afgesproken om komende jaren voor verschillende thema’s resultaatgericht aan de slag te gaan met verduurzaming. Zo zetten we ons in voor ‘duurzame zorg’: zorg met minimale uitstoot van broeikasgassen en een positieve impact op de leefomgeving. Samen maken we de beweging naar duurzame zorg zichtbaar en verbeteren we de kwaliteit van bestaan van de bewoner en medewerker.

Reflectie

We zijn goed op weg om onze doelstellingen volgens de Green Deal Duurzame Zorg te behalen. Met behulp van de Milieuthermometer Zorg, een handig meetinstrument, houden we onze voortgang inzichtelijk bij. Van eten & drinken tot afval scheiden, van zonnepanelen tot scholing van onze medewerkers en van het verminderen van medicatieverspilling tot het organiseren van duurzame activiteiten: op vele vlakken zet Van Neynsel zich in.  De plannen van Van Neynsel lopen door tot 2050 met einddoel een volledig klimaatneutrale  organisatie te worden.

Jaarlijks worden grote hoeveelheden ongebruikte medicijnen weggegooid wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

In samenwerking met apotheek Zorgpark Vught heeft wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden bij een aantal afdelingen/woningen naar de omvang van de medicijnverspilling. In dat kader is gestart met een eerste meting op locaties waar bewoners medicatie krijgen van apotheek Zorgpark Vught. Op basis van de uitkomsten zijn interventies opgesteld om de verspilling van medicatie terug te dringen. Dit zijn interventies op het gebied van voorraadbeheer, thuismedicatie, zo nodig medicatie en het bestelproces. Elk onderdeel biedt concrete maatregelen en aanbevelingen om de efficiëntie te vergroten en verspilling tegen te gaan. Zo gebruiken de cliënten op de afdelingen kort verblijf (ELV en GRZ) hun eigen medicatie, die zij meenemen van thuis. Bepaalde medicatie gaat voortaan uit de werkvoorraad en komt niet meer op naam. Zo nodig wordt medicatie voor kortere tijd voorgeschreven, etc.

De interventies zijn geïmplementeerd en de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek worden in de loop van 2025 gepubliceerd.

Vooruitblik

Goede voeding is belangrijk voor de gezondheid van zowel onze bewoners en cliënten als voor onze medewerkers. Met het ondertekenen van de Green Deal Zorg heeft Van Neynsel zich gecommitteerd aan de volgende doelstellingen over duurzame en gezonde voeding in de zorg.

  • Zorgen dat cliënten gezonder worden in de locatie, door te letten op de leefomgeving, het eten en de levensstijl;
  • Werken aan gezond, gevarieerd en duurzaam eten voor cliënten en medewerkers;
  • Het inkoopbeleid zodanig vormgeven dat gezonde en duurzame producten worden ingekocht, met de richtlijnen van het voedingscentrum als leidraad;
  • Het streven is om in 2026 40% dierlijk en 60% plantaardige eiwitten aan te bieden. En in 2030 een verhouding van 50% dierlijk en 50% plantaardige eiwitten aan te bieden aan cliënten en medewerkers.

Van Neynsel richt zich komende jaren op het bevorderen van duurzame keuzes in voeding en catering. De focus ligt hierbij op medewerkers en bezoekers. Hoewel bewoners ook eten afnemen binnen Van Neynsel, staat voor hen persoonsgerichte zorg en keuzevrijheid centraal. Dit betekent dat we bij bewoners rekening houden met individuele voorkeuren en zorgbehoeften. Voor medewerkers en bezoekers ligt de focus echter op het creëren van een bewust en duurzaam aanbod, dat bijdraagt aan gezondheid en vermindering van de milieubelasting.

Dit jaar brengen we voor de eerste keer een ‘duurzaamheidsjaarverslag’ uit over 2024 waarin staat wat we hebben bereikt op het gebied van duurzaamheid.