Regionale samenwerking

Samenwerkingen zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse praktijk. In de regio werken we intensief samen met andere partijen om gezamenlijk het hoofd te bieden aan de uitdagingen in de zorg.

IedereenZorgt

Van Neynsel maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband IedereenZorgt dat bestaat uit 12 VVT organisaties uit de regio. Om de toekomstige zorgvraag aan te kunnen werken we samen in het belang van de cliënt, op het gebied van zorgtechnologie, het anders werken, versterking van de eerstelijn, etc. Lees meer over IedereenZorgt.

Zorgzaam Den Bosch

Dit is een coalitie van vijftien organisaties en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Met Zorgzaam Den Bosch ontwikkelen wij samen met vertegenwoordigers van bewoners een gebiedsgericht aanbod op gebied van wonen, welzijn en zorg. Zorgzaam Den Bosch richt zich op kwetsbare burgers met een beperking, een chronisch/psychisch probleem of een psychosociaal probleem, die moeilijkheden ondervinden bij zelfredzaamheid of maatschappelijke participatie. Met deze mensen willen wij zorgzame wijken in een zorgzame stad maken. Lees meer over Zorgzaam Den Bosch.

“Ik kan mijn partner nu zelf helpen met zijn persoonlijk verzorging.”

Mantelzorger 
Deelnemer gratis cursus ADL 

Reflectie

Medio vorig jaar is er één centraal digitaal aanmeldpunt voor geplande wijkzorg via www.iedereenzorgt.nl gerealiseerd.  Er hoeft door verwijzers, cliënten en mantelzorgers niet meer rondgebeld te worden om te checken welke organisatie nog ruimte heeft. Per postcodegebied worden de cliënten in het dagelijks overleg van de wijkverpleegkundigen besproken en wordt gekeken waar de zorg het best geboden kan worden.

Hiermee voorkomen we dat cliënten moeten wachten om in zorg genomen te worden en krijgen ze de best passende zorg. De werkwijze van het centraal digitaal aanmeldpunt wordt continu geëvalueerd en waar nodig aangepast of verbeterd.

De ouderenzorg in Nederland verandert en richt zich meer en meer van wonen binnen een zorginstelling naar het zo lang mogelijk thuis wonen met, waar nodig, essentiële ondersteuning vanuit de eerste lijn. De huisarts krijgt steeds meer een regisserende rol en betrekt eerstelijns behandelaren bij de toenemende complexere zorgvragen.

In 2024 hebben we daarom de voorbereidingen gestart voor het opzetten van een eerstelijns geriatrisch expertiseteam. Dit team kan worden ingeschakeld door de huisarts bij complexe zorgvragen, zodat de cliënt thuis beter geholpen kan worden. We bekijken welke expertise nodig is, om de cliënt zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Medewerkers van Van Neynsel nemen verder deel aan diverse netwerken zoals het multidisciplinair netwerk eerstelijnszorg, waarbij we het eerstlijns geriatrisch expertiseteam met de regio doorontwikkelen.

In 2024 heeft Van Neynsel in samenwerking met de gemeente Den Bosch en welzijnsorganisatie Farent 1 logeerbed beschikbaar gehouden om mantelzorgers te ontlasten en even op adem te laten komen. Vanwege het succes – er was sprake van een bezettingsgraad van 86% – wordt in 2025 een tweede logeerbed toegevoegd. De logeerbedden zijn beschikbaar bij de locaties Antoniegaarde en De Grevelingen.

Vooruitblik

Met een aantal samenwerkingspartners, namelijk het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Jeroen Bosch Huisartsen en Vivent, werken we aan het opzetten van een Academie voor zelfzorg. Cliënten en hun naasten ontvangen via deze Academie instructies voor het aanleren van verpleegtechnische handelingen, zoals zwachtelen en injecteren, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven. De huisarts en het ziekenhuis kunnen naar de Academie verwijzen.

In 2025 wordt, in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Vivent, gestart met een pilot met 2 herstelbedden. Deze bedden zijn bedoeld voor ouderen die laagcomplexe medische zorg nodig hebben die buiten het ziekenhuis kan worden geleverd. De pilot loopt in eerste instantie voor de duur van één jaar en vindt plaats op de afdeling ELV van Van Neynsel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Door de vergrijzing en het langer thuis wonen van kwetsbare mensen, neemt het risico op crisissituaties toe, waarbij soms een gedwongen opname (IBS) nodig is. Dit proces is complex en vereist samenwerking tussen verschillende instanties. In de regio werken VVT-organisaties, huisartsen en GGZ-instellingen samen om de kwaliteit en samenwerking te verbeteren. Er zijn drie VVT-organisaties, waaronder Van Neynsel, die IBS-crisissen in de regio behandelen. Een regioteam van professionals richt zich op preventie en onderzoekt hoe het aantal IBS kan worden verminderd.