Sociale Benadering

De Sociale Benadering (SB) is het fundament van Van Neynsel. In onze ogen is deze manier van werken dé methodiek van en voor de ouderenzorg van de toekomst. We kijken naar de mens met alle sociale rollen die degene heeft en naar wat iemand nog wél kan. Daarnaast focust de Sociale Benadering op het samenspel tussen professionele zorg en het (sociale) netwerk van de bewoner.

De Sociale Benadering is steeds meer geworteld binnen het intramurale deel van onze organisatie. Sommige locaties werken al deels (Eemwijk en De Grevelingen) of volledig (Boswijk en Wij zijn Zuiderschans) volgens de benadering. Onze andere locaties (Antoniegaarde en De Taling) bereiden zich hierop voor. Uiteindelijk is de Sociale Benadering de standaard voor heel Van Neynsel, inclusief de thuiszorg, de geriatrische revalidatiezorg en het eerstelijnsverblijf.

Kunstwerk

De afbeelding aan de rechterzijde van deze pagina is een tekening van het kunstwerk ‘De Sociale Benadering’, dat de visie van Van Neynsel verbeeldt. Een stalen uitvoering van dit kunstwerk is te vinden bij al onze locaties die al werken volgens de Sociale Benadering. Het maakt zichtbaar dat mensen meer zijn dan hun ziekte of kwetsbaarheid, en allerlei sociale rollen hebben, als vader, moeder, vriendin, buur, creatieveling, etc.  Door deze rollen en de sociale netwerken te verstevigen kunnen we focus leggen op wat mensen nog wel kunnen, waar zij behoefte aan hebben en hoe wij dat kunnen faciliteren.  In het kunstwerk zie je de sociale ‘schil’ terug. Zowel in de cirkel als in de mensen om de ´hoofdpersoon´ heen. Staan ze binnen en kijken ze door een raam naar buiten? Of is het juist andersom? Ook kinderen en dieren kunnen een onderdeel zijn van de schil. De schaduw staat voor het verleden, voor alles wat mensen meemaken in hun leven en altijd met zich meedragen.

“Ik kan nog steeds naar mijn eigen biljartclub toe.  Door de Sociale Benadering is mijn sociale netwerk gebleven en zij halen me op zodat ik fijn kan gaan biljarten'”.

Bewoner Eemwijk

Reflectie

In het kader van de Sociale Benadering voeren we met de bewoner / cliënt het open gesprek over kwaliteit van leven. Het is echt een gesprek van mens tot mens. Dit doen we met behulp van het Sociale Benaderingsboek, een belangrijke tool die als handvat voor het gesprek dient. Zo leren we de bewoner goed kennen. Het is vooral doen en met nieuwsgierige houding te gast zijn in de leefwereld van bewoners. Vorig jaar zijn op deze manier al vele gesprekken gevoerd. Om deze werkwijze in de organisatie te laten beklijven, hebben we in 2024 besloten SB-ondersteuners aan te stellen die mensen trainen en ondersteunen bij het gebruik van het Sociale Benaderingsboek en het voeren van de juiste gesprekken.

We zijn ons ervan bewust dat de verhuizing naar een locatie van Van Neynsel een grote impact heeft op bewoners en hun naasten. We hebben daar oog voor en willen mensen een warm welkom geven. Voorafgaand aan de verhuizing gaan we daarom al in gesprek om wensen en behoeften te leren kennen en om de wederzijdse verwachtingen uit te spreken. We zorgen ervoor dat op de dag van de verhuizing zelf alles geregeld is, zodat we ons volledig kunnen richten op een warm welkom.

Bij onze locatie Wij zijn Zuiderschans is het warm welkom proces in 2024 succesvol geïmplementeerd. We ontvangen zodanig positieve feedback van bewoners en familieleden dat we dit proces de komende jaren ook bij andere locaties zullen uitrollen.

Vanuit de visie van de SB werken we sinds 2024 bij al onze psychogeriatrische afdelingen bewust met een deel anders geschoolde medewerkers, dus met medewerkers zonder zorgachtergrond. Voor wat betreft de samenstelling van de teams op deze afdelingen streven we naar 50% zorgopgeleide medewerkers en 50% anders geschoolde medewerkers. De inzet van anders geschoolde medewerkers heeft een positieve impact op de kwaliteit van zorg en op het welbevinden van de cliënt, omdat deze groep collega’s minder vanuit een zorgblik kijkt en andere vragen stelt. In samenspel met de zorgopgeleide medewerkers levert het nieuwe inzichten op over wat kwaliteit van leven is voor het individu.

Uit de evaluatie van het werken met deze teamsamenstelling bleek dat de zorgopgeleide medewerkers het eerste jaar als pittig ervaren. Zij voelen zich begrijpelijkerwijs verantwoordelijk voor het goed blijven reilen en zeilen van de bewonerszorg. Na het eerste jaar ervaren zij juist een hogere medewerkerstevredenheid, onder andere omdat zij meer focus kunnen hebben op de signalering en het zorginhoudelijke aspect van hun functie.

Passend bij de Sociale Benadering en deze nieuwe teamsamenstelling hebben we de functiebeschrijvingen in 2024 op een andere manier vormgegeven, waarbij gelijkwaardigheid van, en samenspel tussen, zorgopgeleide en anders geschoolde medewerkers beter tot hun recht komen. De geactualiseerde beschrijvingen zijn in samenwerking met FWG opgesteld en getoetst door medewerkers, leden van de OR en door leidinggevenden. We kijken terug op een zorgvuldig doorlopen proces en nemen het geleerde mee naar de toekomst, waarin we ook bij andere zorgvragers gaan werken met anders geschoolde medewerkers.

Vooruitblik

Nu de SB is geïmplementeerd bij alle woningen voor dementiezorg, rollen we de werkwijze uit naar al onze locaties en daarmee ook naar andere zorgvragers. We starten in 2025 bij de locatie Antoniegaarde, waarbij opnieuw wordt bekeken wat de juiste verhouding is tussen anders geschoolde en zorgopgeleide medewerkers. Bij de andere (somatische) zorgvragers is namelijk sprake van andere signalering- en zorghandelingen dan bij mensen met dementie. We starten daarom met 70% zorggeschoolde medewerkers en 30% anders geschoolde medewerkers. Op basis van de ervaringen stellen we de teamsamenstelling zo nodig bij.

Na de succesvolle implementatie van het warm welkom proces bij Wij zijn Zuiderschans, en de positieve feedback daarop van cliënten en naasten, rollen we dit proces vanaf 2025 gefaseerd uit naar onze andere locaties. Daarbij wordt voortdurend geëvalueerd wat in het proces verder kan worden verbeterd om de cliënt nog beter te leren kennen.

Mede vanuit de methodiek van de Sociale Benadering focussen we ons op het samenspel tussen de professionele zorg en het (sociale) netwerk van de bewoners. We stimuleren het voortzetten/behouden van betekenisvolle relaties van cliënten met hun sociale netwerk en versterken (actieve) betrokkenheid van dat informele netwerk. Hiervoor wordt concreet beleid ontwikkeld. Dit is een van onze speerpunten in 2025.

In 2025 wordt de keuze gemaakt voor een nieuw elektronisch cliëntendossier (ECD) dat de werkwijze van de SB beter ondersteunt, en starten we de voorbereidingen voor de implementatie daarvan. Van belang is dat het dossier op een SB-manier gevuld wordt en de bijbehorende doelen en acties meer op deze werkwijze worden gestoeld.

Geen patiënt, maar gewoon Nel, Khalid, Henriette of Hans

Wij geloven dat hulp nodig hebben bij het douchen je nog geen patiënt maakt. Dat je met een ziekte of beperking geen ander mens wordt. Dat Nel gewoon Nel blijft: partner, moeder, oma, vriendin, administratief wonder én kaartkampioen. En dat ze dit zo lang mogelijk wil vasthouden, ook als ze bij ons komt wonen.

Daarom werken we volgens de Sociale Benadering. Zo zien we ouderen zoals Nel niet als patiënt, maar als mens. We nemen haar leven niet over, maar kijken wat ze van ons nodig heeft om zo lang mogelijk vast te houden aan wat haar lief is. Zo zorgen we dat onze bewoners onderdeel blijven van de maatschappij en hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk behouden.