Werken met Oog voor elkaar

Bij Van Neynsel geloven we dat mensen het verschil maken. Mensen die met plezier werken en samen met collega’s voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om de uitdagingen in de ouderenzorg aan te gaan. Daarom stimuleren we eigen regie en geven we ruimte voor eigen invulling van het werk. We hebben vertrouwen in het vakmanschap van onze medewerkers en vinden het belangrijk dat zij invloed hebben op hun werk.

Niet alleen medewerkers zijn essentieel binnen Van Neynsel, ook cliënten en hun naasten spelen een cruciale rol. We geloven sterk in samenwerking en participatie, waarbij de wensen en behoeften van onze cliënten centraal staan. Door nauwe betrokkenheid en open communicatie zoeken we gezamenlijk naar oplossingen en verbeteringen in de zorg.

We investeren in onze medewerkers door ontwikkelmogelijkheden te creëren, trainingen op maat aan te bieden en een individueel opleidingsbudget beschikbaar te stellen. Aandacht voor vitaliteit en werkplezier staat hoog in het vaandel, en we zorgen voor een goede onboarding en begeleiding van nieuwe medewerkers.

Het doel is een ondersteunende en veilige werkomgeving te bieden, zodat onze medewerkers optimaal zijn toegerust om kwalitatief hoogwaardige zorg te blijven leveren. Dit alles doen we met als doel om de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren en af te stemmen op de behoeften van onze bewoners. We ontwikkelen en verbeteren onze diensten graag in samenwerking met medewerkers en met zoveel mogelijk input van cliënten en hun naasten.

”Ik geniet van het samen koken met andere bewoners en vooral als het gerechten van vroeger zijn “. (medewerker heeft een kookcursus gevolgd van het IOB)

Bewoner Boswijk

Reflectie

Als het gaat om het bewaken van de kwaliteit van zorg, werken we met verschillende interne audits waarmee mogelijke verbeterpunten in kaart worden gebracht. Het betreft compliance-audits, waarderende audits en dossiercontroles. Het waarderend auditen is in 2024 als nieuw onderdeel toegevoegd. Tijdens de – als positief ervaren – auditgesprekken bespreken medewerkers met elkaar wat goed gaat en hoe het succes kan worden gebruikt om de praktijk nog beter te maken. Omdat sprake is van een groepsaudit draagt deze vorm van auditeren bovendien bij aan de samenwerking, de onderlinge betrokkenheid en het van elkaar leren en waarderen.

Ook hebben we in 2024 de positie en taken van de STER-rollen (‘aandachtsvelders’) van de zorginhoudelijke thema’s en de kwaliteitscommissies geëvalueerd. Omdat onvoldoende uitvoering aan het aandachtsveld werd gegeven, en we dit wel nodig achten voor de kwaliteit van zorg, zijn nieuwe beschrijvingen gemaakt van de STER-rollen waarin duidelijker wordt vermeld hoe de link is naar de kwaliteitscommissies, welke expertise nodig is en wat de concrete taken van de aandachtsvelders zijn. In 2025 evalueren we of en in welke mate de nieuwe beschrijving van, en de hernieuwde aandacht voor, de STER-rollen bijdraagt aan de kwaliteit van zorg, de optimalisatie van processen en uiteindelijk aan de tevredenheid onder medewerkers en cliënten.

In 2024 hebben we gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiging van medewerkers in de zorg, waarbij zij aangaven behoefte te hebben aan een teamkader dat helder maakt hoe we bij Van Neynsel samenwerken, welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij de teams liggen en op welke gebieden de teams beslissingen kunnen nemen. Dit teamkader is vervolgens in de zomer geïntroduceerd en in alle teams besproken. Het kader stimuleert eigenaarschap en zorgt ervoor dat teams meer bewegingsvrijheid ervaren en zich beter ondersteund voelen.

Door de verzwaring van de zorgvraag hebben we gezien dat meer dan voorheen sprake is van bewoners / cliënten met signaalgedrag (onbegrepen gedrag door ziekte). Daarom is in 2024 het consultatieteam signaalgedrag van start gegaan. Medewerkers kunnen hulp inroepen van het consultatieteam, dat multidisciplinair is samengesteld, om te komen tot een benaderingswijze die een positieve invloed heeft op het gedrag van bewoner / cliënt. Door beter met dit onbegrepen gedrag te kunnen omgaan, dragen we bij aan behoud van kwaliteit van bestaan.

Een goede en goed geborgde medezeggenschap van medewerkers, cliënten en zorgprofessionals vinden we bij Van Neynsel van groot belang. Het draagt bij aan een hogere kwaliteit van zorg door de betrokkenheid van alle belanghebbenden te waarborgen. Feedback en inbreng van cliënten en medewerkers leidt tot waardevolle inzichten en verbeterpunten, wat op zijn beurt resulteert in betere zorgprocessen en optimalisatie van zorgverlening en kwaliteit van leven.

Als we kijken naar de toekomst van de cliëntmedezeggenschap, dan zien we dat het steeds lastiger wordt om de bezetting van de (lokale) cliëntenraden op orde te hebben en te houden. Dit komt onder andere doordat onze cliënten, mede als succesvol gevolg van de Sociale Benadering, later binnenkomen en daarmee korter verblijven. Maar ook doordat de doelgroep waarop Van Neynsel zich richt veelal ouderen betreft waarvan het sociale netwerk niet (meer) volledig in tact is. Daarom wordt met de centrale cliëntenraad de dialoog gevoerd over de toekomstige vormgeving van de cliëntgerelateerde medezeggenschap. Parallel daaraan wordt bij de locatie Wij zijn Zuiderschans geëxperimenteerd met een andere vorm van medezeggenschap in de vorm van een bewonersraad. De eerste ervaringen daarmee zijn positief.

De professionele (mede)zeggenschap vindt bij Van Neynsel plaats vanuit de stuurgroep Kwaliteit & Veiligheid. Op basis van een evaluatie in 2024 wordt deze stuurgroep aangevuld met nieuwe expertise van anders-opgeleide medewerkers, waardoor we in breder perspectief naar kwaliteit van leven kunnen kijken.

Incidenten kunnen we niet altijd voorkomen, maar we kunnen er wel van leren. Het melden, analyseren en leren van incidenten vormt een serie van onderling verbonden acties. Als dit goed wordt georganiseerd, is het geborgd binnen het geheel van ‘veilig’ werken binnen de organisatie. Het doel van een efficiënt ‘Melding Incident Cliënt’ (MIC)-proces is om continu te blijven leren van incidenten en vast te houden aan wat goed gaat. Het ondersteunt de medewerker wanneer deze betrokken is bij een incident.

In 2024 hebben we ons MIC-proces geëvalueerd en aangepast. Vooral de multidisciplinaire analyse op organisatiebreed niveau en het doen van aanbevelingen zijn belangrijke aanpassingen. Daarmee zorgen we ervoor dat de geleerde lessen niet beperkt blijven tot de locatie van het incident. In de analyse focussen we ons op het verhaal achter de cijfers, waardoor we meer inzicht krijgen in de dagelijkse praktijk.

In 2024 zijn de kwaliteitsverpleegkundigen en beleidsmedewerkers verder extra geschoold in het uitvoeren van nader onderzoek bij incidenten, waaronder prisma-analyses, met als doel het leren van incidenten vooral als organisatie zelf op te pakken.

In september 2024 vond een onaangekondigd Inspectiebezoek plaats aan de locatie Eemwijk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had daarvoor geen directie aanleiding, maar was naar aanleiding van een bezoek aan onze locatie Wij zijn Zuiderschans enkele jaren geleden geïnteresseerd in de status van de uitrol van de Sociale Benadering bij de andere locaties van Van Neynsel. Het Inspectiebezoek werd afgerond met een prettig eindgesprek en voornamelijk positieve bevindingen. Er waren complimenten voor de sfeer bij de locatie, de kwaliteit van zorg, het methodisch werken, de snelle reactie op MIC-meldingen en de juistheid en volledigheid van de cliëntendossiers. De IGJ merkte op dat bij Eemwijk wordt gestuurd op kwaliteit en veiligheid en dat sprake is van een cultuur die is gericht op leren en verbeteren. Wat ontwikkelmogelijkheden werden gezien op het gebied van de WZD en eigen regie van de cliënt.

In zijn eindrapport constateerde de IGJ dat elf van de twaalf getoetste normen voldoen. Eén van de twaalf getoetste normen voldeed nog niet geheel. Bij maatregelen die de bewegingsvrijheid van cliënten beperken zonder verzet, moet een stappenplan worden gevolgd volgens de Wet zorg en dwang (WZD), dat door een WZD-functionaris wordt beoordeeld. Afwegingen zoals gesloten deuren en sensoren moeten in het cliëntdossier worden vastgelegd. Dit kon volgens de IGJ beter dan we deden en vroeg zodoende om actie. Deze actie hebben we inmiddels opgepakt.

Vooruitblik

Omdat de tijd die medewerkers nodig hebben om bekwaamheid te versterken of onderhouden al jaren onder druk staat, is in 2024 besloten om te starten met ‘Vertrouwen in vakmanschap’. Dit houdt in dat de medewerker zelf bepaalt hoe diegene zijn of haar bekwaamheid aantoont. Dit past bij de visie op leren en ontwikkelen van Van Neynsel. Momenteel vinden de voorbereidingen plaats om vanaf de zomer van 2025 met deze nieuwe werkwijze te starten. Uit de ervaringen van andere organisaties die ‘Vertrouwen in vakmanschap’ eerder al hebben geïmplementeerd blijkt dat de bekwaamheid van medewerkers hiermee toeneemt.

Mede vanuit de methodiek van de SB focussen we op het samenspel tussen professionele zorg en het sociale netwerk van de bewoners. De inzet van familieleden en naasten vinden we belangrijk, omdat zij als geen ander weten wie de bewoner is en wat diegene nodig heeft. Voor wat betreft de daadwerkelijke inzet van familieleden en naasten bij activiteiten en niet-zorg gerelateerde welzijnstaken, maar ook bij verzorgings- en zorgtaken, zijn echter nog belangrijke stappen te zetten. In de praktijk blijkt dat familieleden en naasten wel bereid zijn taken te verrichten, maar vaak niet weten wat zij kunnen en mogen doen en zich daardoor afwachtend en terughoudend opstellen. Daarom wordt in 2025 beleid ontwikkeld over het samenspel tussen professionele en informele zorg.

Van Neynsel voert zelf interne audits uit. Tijdens deze audits proberen we door middel van het voeren van gesprekken op verschillende locaties verbeterpunten te vinden. Denk hierbij aan verbeterpunten in communicatie, samenwerking en/of processen of in de zorg.

In 2025 zijn audits gepland op de volgende thema’s.

  • Persoonsgerichte zorg welbevinden;
  • Wet zorg en dwang;
  • Mondzorg; en
  • Methodisch werken.

Ethiek gaat over het maken van de juiste keuzes om een goed leven te leiden. Het fungeert als een kompas dat ons helpt respectvol, eerlijk en vriendelijk te zijn naar anderen en onszelf.

In de zorg spelen ethiek en moreel beraad een belangrijke rol. Zorgverleners worden geconfronteerd met complexe zorgvragen en ethische dilemma’s, zoals beslissingen rondom medische behandelingen, zorg aan het levenseinde of familieconflicten. Vaak weten ze niet direct wat de juiste keuze is, aangezien verschillende belangen, zoals die van de cliënt, diens naasten, collega’s, de organisatie en de samenleving, kunnen botsen.

Ethiek biedt een oplossing voor deze dilemma’s. Door middel van een moreel beraad kunnen zorgverleners samen over de situatie nadenken en mogelijke uitkomsten bespreken. Zo worden alle standpunten en waarden meegenomen om gezamenlijk tot een weloverwogen besluit te komen. In 2025 worden 10 van onze professionals opgeleid om een moreel beraad te begeleiden en gaan we dit in de zorgteams introduceren.

Van Neynsel is een ‘Excellent Workplace’

Van Neynsel heeft als eerste zorgorganisatie van Nederland het Certificaat Excellent Workplace behaald. Dat is de uitkomst van maandelijkse metingen die sinds 2023 onder medewerkers plaatsvinden. Het certificaat staat voor goed werkgeverschap, duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een fijne werkplek met oog voor elkaar. “We zijn ontzettend trots op deze onderscheiding, vooral omdat de erkenning komt van onze eigen medewerkers”, zegt bestuurder Marco Verheul van Van Neynsel.

Wat maakt Van Neynsel een Excellent Workplace?

  • Een positieve score op de top 5 drijfveren: relatie met collega’s, werkdruk, waardering, diversiteit en inclusie.
  • Een score van 8 van 10 op duurzame inzetbaarheid. Van Neynsel scoort daarmee fors boven het gemiddelde van 6,2 van organisaties, die demografisch gezien vergelijkbaar zijn met Van Neynsel.
  • Met een eNPS-score van 58 (op een schaal van -100 tot 100) geeft zo’n driekwart van de medewerkers Van Neynsel als werkgever een 8, 9 of 10. eNPS staat voor Employee Net Promoter Score, een belangrijke maatstaf die de loyaliteit van medewerkers meet.

Certificaat Excellent Workplace is een initiatief van 2daysmood, dat bedrijven helpt bij het creëren van de meest positieve werkcultuur.