Wonen en leven met Oog voor elkaar

Bij Van Neynsel vinden we het belangrijk dat bewoners en cliënten mee kunnen blijven doen in de maatschappij, ook als zij afhankelijk worden van een meer beschermde woonvorm. Bovendien focussen we vanuit de methodiek van de Sociale Benadering op het samenspel tussen de professionele zorg en het sociale netwerk van de bewoners. We kijken allereerst naar wie de bewoner is, wat diegene nog zelf kan en wat wij hem of haar kunnen leren, al dan niet met inzet van hulpmiddelen. Daarnaast kijken we naar wat het sociale netwerk kan betekenen, in eerste instantie de familieleden of naasten. Uitgangspunt is dat de zorgmedewerkers van Van Neynsel – als laatste schakel – vanuit hun expertise een aanvulling vormen bij de complexere zorgtaken. Verder creëren we levendige gemeenschappen waar mensen naar elkaar omzien en elkaar ontmoeten, zodat er nieuwe contacten en vriendschappen ontstaan.

Als het gaat om de combinatie wonen en zorg hanteren we een strategische koers die is gebaseerd op 3 belangrijke pijlers:

  • We gaan voor wonen met zorg;
  • We zien ouderenzorg als sociale opdracht;
  • We kiezen voor een breed generalistisch aanbod, aangevuld met kortdurend verblijf en crisiszorg.

”Sinds ik een aantrekhulp heb voor mijn steunkousen hoef ik niet meer te wachten op de zorg en heb ik meer vrijheid om te gaan en staan waar ik wil”.

Cliënt thuiszorg
Deelnemer LAT-traject

Reflectie

Het aantal kwetsbare ouderen met complexe zorgvragen neemt de komende jaren sterk toe. Tegelijkertijd is sprake van een krimpende arbeidsmarkt, vergrijzing onder zorgprofessionals en van onvoldoende nieuwe instroom om de uitstroom te compenseren. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond waarbij de wensen en voorkeuren van ouderen veranderen. De diversiteit onder hen neemt toe en mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en hun autonomie behouden. Om de zorg op termijn betaalbaar te houden, is het ook nodig dat zij langer thuis blijven wonen.

Om aan deze maatschappelijke ontwikkeling tegemoet te komen, hebben we in 2024 ingezet op de versterking van onze eerstelijnszorg en hebben we het Volledig Pakket Thuis (VPT) doorontwikkeld, zodat mensen thuis intensieve zorg kunnen ontvangen. Op het moment dat thuis wonen niet meer mogelijk is, zorgen wij voor een aantrekkelijke en huiselijk woonomgeving bij één van onze locaties.

In 2024 hebben we Langer Actief Thuis (LAT) geïmplementeerd bij onze thuiszorg. Bij de start van de zorg wordt met een multidisciplinair team bekeken wat nodig is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. In een kort traject, van maximaal 12 weken, trainen we de cliënt in het behouden of hervinden van zelfstandigheid, waarbij we ook kijken wat het netwerk van de cliënt kan betekenen. Doel is mensen zo min mogelijk zorgafhankelijk te maken. En daardoor kunnen wij meer cliënten helpen.

De inzet van het LAT heeft in 2024 de volgende resultaten opgeleverd.

  • 58 cliënten hebben deelgenomen;
  • 33 cliënten zijn na het doorlopen van het traject weer deels zelfstandig of geheel zelfstandig; en
  • bijna 3 uur minder zorg per cliënt per week.

Het LAT heeft ons geleerd dat meer focus op de mogelijkheden van de cliënt positief bijdraagt aan zelfstandigheid, eigen regie en welbevinden. Daarom bekijken we of we het LAT ook intramuraal kunnen toepassen.

We hebben zogenaamde ‘parapluvisies’ opgesteld met wooncorporaties Zayaz en BrabantWonen, waarin we met het oog op onze gezamenlijke klant een gedeelde visie op samenwerking bij wonen en zorg hebben geformuleerd.

Vanuit deze visies worden nieuwe woonzorgconcepten ontwikkeld. Bij beschermde woonvormen gaan we uit van optimale bewegingsvrijheid. Dit houdt in dat alle deuren open zijn tenzij. De invoering van de leefcirkels, een vorm van technologie, draagt daaraan bij. Op verschillende locaties van Van Neynsel zijn inmiddels leefcirkels ingevoerd. Voor mensen met dementie kunnen waar nodig gebieden worden afgebakend waarbinnen zij zich vrij kunnen bewegen. Dat kan het hele gebouw zijn of een gedeelte daarvan, en voor wie dat nodig heeft, blijven de buitendeuren gesloten. De bewoner ervaart daarmee meer kwaliteit van leven.

Omdat we geloven in de waarde van natuurlijke verbindingen tussen mensen mét en zonder zorgvraag, hebben we bij onze locatie Wij zijn Zuiderschans een levendige gemeenschap gecreëerd waar iedereen welkom is. Ontmoeten faciliteren we op het Ontmoetingsplein van de locatie. In samenwerking met Butterfly zetten buurtverbinders verder hun talenten in om de gemeenschap meer bruisend te maken. Acht appartementen bij de locatie worden gehuurd door deze buurtverbinders die zich eraan hebben gecommitteerd om een actieve bijdrage te leveren aan het tot stand brengen van onderlinge contacten.

De inzet van de buurtverbinders is in 2024 positief geëvalueerd. Wel bleek dat met name de bewoners met dementie nadrukkelijker betrokken kunnen worden bij de activiteiten. Verder hebben we geconcludeerd dat er nog mogelijkheden zijn om de contacten in de wijk te intensiveren. Daarmee gaan we in 2025 aan de slag, bijvoorbeeld door vrijwilligers uit de wijk bij activiteiten te betrekken en door samenwerking te zoeken en gezamenlijke projecten te onderzoeken met lokale organisaties, zoals scholen, sportverenigingen en welzijnsinstellingen.

Vooruitblik

Naar aanleiding van de positieve ervaringen met Langer Actief Thuis in de thuiszorg wordt in 2025 onderzocht of de bijbehorende systematiek ook intramuraal kan worden toegepast. Daarmee beogen we de bewoners meer eigen regie te laten ervaren en zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren, ook als de afhankelijkheid van zorg toeneemt.

Bij de locaties Antoniegaarde en Eemwijk worden, op basis van de met de wooncorporaties ontwikkelde parapluvisies, nieuwe woonzorgconcepten ontwikkeld. Deze woonzorgconcepten gaan uit van versterken van de huidige kwaliteiten van de locatie / het gebied, realiseren van verbinding met de wijk, bevorderen van een actieve leefstijl en de Sociale Benadering. We streven naar het realiseren van een fijne leefomgeving met diverse doelgroepen: een levendige buurt, waar ruimte is om elkaar (toevallig) te ontmoeten, zowel binnen als buiten en in aansluiting op de omgeving. Onze zorg en ondersteuning sluit daarbij aan. We bewegen van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ en ‘zorgen mét’.