Zorgtechnologie en (sociale) innovatie

Van Neynsel innoveert continu. Dit doen we om de ouderenzorg toekomstbestendig te maken. Innovatie kan technologisch zijn, zoals de inzet van slimme sensoren of medicijndispensers, maar ook sociaal.

Onze visie is dat wij innovatie inzetten om bij te dragen aan welbevinden van medewerkers en bewoners / cliënten en zo onze diensten verbeteren. Een innovatie draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van zorg of het bevorderen van de eigen regie van de bewoner / cliënt. Daarnaast draagt het bij aan verlaging van werkdruk en verhoging van werkplezier van de medewerker. Zo creëren we toekomstbestendige zorg die efficiënt, effectief en waardig voor iedereen is.

“Ik word op tijd herinnerd om mijn medicatie in te nemen en zo heb ik mijn eigen regie weer terug.”

Cliënt Antoniegaarde
Maakt gebruik van een medicijndispenser

Reflectie

In 2024 hebben we een aantal innovatieve toepassingen geïntroduceerd. Zo zijn we gestart met de inzet van automatische medicijndispensers; zowel in de thuissituaties als voor cliënten van de woonzorglocaties. Door middel van deze dispensers kunnen zij langer zelfstandig medicatie in blijven nemen. Ook zijn ‘slimme’ incontentiematerialen toegepast waarmee het comfort van bewoners wordt verhoogd. Met de inzet van bedsensoren dragen we bij aan een betere nachtrust van bewoners, omdat we hen ’s nachts minder vaak hoeven storen en onze medewerkers alleen naar ze toe gaan als daadwerkelijk hulp nodig is.

De uitdaging voor de toekomst is om de samenhang tussen innovatieprojecten te verbeteren, waardoor zij elkaar versterken en we ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg kunnen blijven leveren. Een andere uitdaging heeft betrekking op de Wet zorg en dwang, waarmee de toepassing van zorgtechnologie soms op gespannen voet kan staan, wat dus vraagt om grote zorgvuldigheid bij de introductie van nieuwe technologieën.

Als het gaat over de toepassing van Artificial Intelligence (AI) neemt onze organisatie op onderdelen een koploperspositie in. In 2024 hebben we de slimme softwarerobot ‘Iris’ geïntroduceerd die administratief en repeterend werk kan overnemen. Daarmee krijgen medewerkers meer tijd voor bewoners en cliënten. Ook het geautomatiseerd doen van herindicaties kan door Iris worden overgenomen. De cliënt krijgt daardoor sneller de juiste zorg.

Vooruitblik

Omdat we streven naar meer samenhang tussen innovatieprojecten, zodat innovaties elkaar versterken, wordt in 2025 een projectmanager innovatie geworven. Diegene draagt onder andere zorg voor de gestructureerde implementatie van nieuwe en bestaande innovatieprojecten, bewaakt de innovatiedoelen en zorgt voor samenhang tussen innovatieprojecten, met draagvlak van betrokkenen.

Naast de Sociale Benadering als belangrijke sociale innovatie, wordt in samenwerking met organisaties in de wijk gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe modellen die gericht zijn op het bevorderen van de sociale cohesie, het versterken van inclusiviteit en het verhogen van de kwaliteit van leven. Zo zijn we in de wijk Den Bosch-West betrokken bij ‘De Samenwerkwijze’; een domein-overstijgende gebiedsaanpak rondom zorgvragen en zorgvragers.