Collega’s uit Spanje en Italië

‘Benvenuto collega!’ ‘Que bien por estar ahi!’ Half juni heette Van Neynsel zes bijzondere collega’s welkom. Hoogopgeleide verpleegkundigen uit Italië en Spanje. “Daar zijn wij – met onze bewoners – erg blij mee,” verzekert Jack Jansen. “Ze zijn enorm gemotiveerd, spreken al verrassend goed Nederlands en begrijpen als geen ander onze focus op het welbevinden van onze bewoners.”

‘”De eerste dag was voor iedereen spannend, maar de boel was best goed voorbereid. Huisvesting, een fiets, een buddy om je wegwijs te maken… Alles om onze nieuwe collega’s een warm welkom te heten en hen zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen. In het begin liepen we tegen kleine dingen aan. Maar, omdat ze zo gemotiveerd zijn komen we altijd snel tot een goede oplossing”, aldus Wim Dingemans, EVV’er.

Taal én cultuur leren

Dat het inderdaad zo goed werkt, komt door de zorgvuldige aanpak, legt Jorie Akkermans uit. “De professionals die geïnteresseerd zijn, krijgen in Spanje een heel intensieve opleiding van drie maanden. Die bestaat in de eerste plaats uit een taaltraining; 6 dagen in de week, 10 uur per dag. Het opleidingsinstituut ligt in de buurt van Benidorm, waar meer dan 100.000 Nederlandse pensionada’s wonen. Veel van hen zijn graag bereid als vrijwilliger gesprekjes met onze toekomstige collega’s te voeren, zodat ze helemaal worden ondergedompeld in de Nederlandse taal. Ongelooflijk hoe snel ze op die manier leren! Daarnaast zijn er coaches die de kandidaten alles leren over de Nederlandse zorgcultuur. Wat is een verzorgingshuis? Wie wonen daar? Wat verwachten onze ouderen? Hoe brengen zij hun dag door en hoe benaderen wij hen?”

Inwerkprogramma

Teamcoach Ton Van Zoggel vertelt: “Iedere medewerker werd gekoppeld aan een vaste collega. Er was een goed en duidelijk inwerkprogramma: iedere week hebben ze een paar bewoners verzorgd en moesten ze de biografie van die bewoners lezen. Na vier weken hadden ze kennis gemaakt met alle bewoners van de afdeling. In no time waren ze bekend met alle bewoners en hun wensen. De werkzaamheden zijn langzaam uitgebreid. We zijn zo blij met deze collega’s. Net voor de zomer hadden we zo’n tekort aan medewerkers. Deze zes hebben ons echt de zomer door geholpen. Ze zijn nu ook gestart met nachtdiensten. Best spannend wanneer je de taal minder goed spreekt. ’s Nachts werk je ‘alleen’. En de taal? Dat gaat erg goed. Google translate blijkt wel heel erg handig.”

Vanzelfsprekende verbinding met ouderen

In de meeste Zuid-Europese landen kent men het begrip verpleeghuis niet. Mensen zorgen daar zelf voor hun familie. “Juist dat maakt dat deze nieuwe collega’s zo goed bij ons passen,” vervolgt Jack. “Zij hebben een natuurlijk en warm respect voor ouderen. Aandacht, aanraken,

liefdevolle verbinding met ouderen zijn daar nog veel meer vanzelfsprekend. En dat is precies wat wij vanuit onze focus op welbevinden nodig hebben.”
“In Italië is een gezellig praatje met een specialist not done. Dat heeft alles te maken met hiërarchie. Maar hier zijn de artsen zo aardig. En we dragen hier helemaal geen uniform”, vult Filippo Piraneo, verzorgende A aan.

Goed opgeleid en zeer gemotiveerd

Ook de Nederlandse medewerkers van Van Neynsel zijn blij met hun nieuwe collega’s. De communicatie verloopt soms nog wat lastig (een Brabants accentje kan wel eens tot verwarring leiden), maar de nieuwkomers brengen een nieuwe energie met zich mee.

Mevrouw Van Berkel, bewoonster van Eemwijk: “Meestal kan Filippo zich goed verstaanbaar maken en begrijpt hij wat een bewoner bedoelt. Behalve wanneer er dialect wordt gesproken. Dan komt hij altijd naar mij. En soms houd ik hem dan voor de gek.” Inmiddels is een tweede groep gestart en begin 2019 volgt een derde. Met mensen uit Spanje en Italië, maar ook uit Griekenland en Portugal. Zij krijgen hier de kans hun passie te volgen en hun talenten te ontwikkelen. Van Neynsel levert een bescheiden bijdrage aan het oplossen van

het personeelstekort in de zorg. En bewoners zijn alleen maar blij met die kundige, respectvolle en warme mensen die voor hen zorgen. Win win win. Elena Vazquez, verzorgenda A is het volledig eens met deze conclusie: “Ik kan collega’s in Spanje zeker aanraden dit ook te doen. Je hebt werk én het is een geweldige ervaring! En het contact met de anderen is zo goed. Zij zijn mijn familie hier in Nederland.”

 

 

Op de foto v.l.n.r.: Filippo Piraneo, Wim Dingemans, mevrouw Van Berkel, Ton Van Zoggel en Elena Vazquez.