Op pad met Ingrid van het Sociale Benadering-team

Een speciaal Sociale Benadering-team zoekt naar de juiste ondersteuning voor kwetsbare ouderen en mensen met geheugenproblemen in de wijk ‘s-Hertogenbosch-zuid. Deze pilot is onderdeel van de social trial, een experiment waarin we samen met deelnemers ontdekken wat passende ondersteuning is bij hun behoeften. Op die manier ondersteunen we bij vragen waar het huidige zorgaanbod niet altijd oog voor heeft.

Ingrid Sluiseman vertelt:

“We hebben geleerd hoe belangrijk de kennismakingsfase is. Yana, Chrissie en ik leren om niet direct te handelen en/of ons direct te richten op problemen. Als je ‘voorbij het eerste uur’ weet te komen, dan verdwijnt de façade en komen de werkelijke behoeften naar boven.

Ondersteuning

Ik ondersteun een echtpaar waarbij mevrouw dementie heeft en haar man last heeft van zijn gezondheid. De relatie tussen hen stond bij aanvang onder spanning, met als gevolg dat meneer steeds meer zijn eigen weg koos en mevrouw regelmatig alleen thuis was en weinig tot niet buiten de deur kwam. Tijdens de kennismakingsfase, waar elkaar leren kennen van mens tot mens centraal staat, werd door meneer aan de bel getrokken: zijn gezondheid ging achteruit, hij voelde zich niet lekker in zijn vel zitten. Ik heb toen meteen het moment gegrepen om mevrouw te helpen bij de ondersteuning voor haar man. Samen hebben we gekookt, waardoor de rollen een keertje omgedraaid werden. Mevrouw voelde zich meteen belangrijk nu zij een keer voor haar man kon zorgen én meneer zag dat zijn vrouw veel meer kon dan hij dacht. Daarnaast is het leuk om samen activiteiten te ondernemen.

Dagelijks leven oppakken

Het indirect ondersteunen van meneer en mevrouw zorgt dat zij zelf weer het dagelijks leven oppakken. Uit deze simpele ingreep kwamen meerdere positieve effecten, waaronder dat meneer zijn vrouw weer meeneemt om er samen opuit te gaan. Doordat ik voordeed wat allemaal wél mogelijk is, voelen beiden zich gesterkt in hun kunnen. Ze durven de draad weer gezamenlijk op te pakken. Ook de dochter van het echtpaar merkte dat, en gaf aan dat vader weer positiever in het leven staat en beter omgaat met moeder en haar geheugenproblemen.

Zelfverzekerder

Door de motiverende aanpak is meneer zelfverzekerder geworden en stapt hij gemakkelijker op anderen af om hulp te vragen. Laatst nog wilde hij samen met zijn vrouw boodschappen doen zonder het hondje. Voorheen had hij haar met de hond thuisgelaten om gedoe te voorkomen, maar ditmaal vroeg hij of de buren even op de hond konden passen. Hierdoor kon meneer gezamenlijk met mevrouw boodschappen doen en kon zij een heerlijke gezonde maaltijd koken. Er is weer meer genegenheid tussen meneer en mevrouw. Ze pakten tijdens het eten elkaars hand vast en lieten niet meer los.”