Wet zorg en dwang (WZD)
Wanneer er situaties ontstaan die voor u als bewoner of uw omgeving onveilig kunnen zijn, zoeken we samen naar oplossingen om dat te voorkomen. We bespreken dan hoe we de zorg zo veilig mogelijk kunnen inrichten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een bedhek om te voorkomen dat u uit bed valt, of een sensor die een seintje geeft als u ’s nachts na vijf minuten nog niet terug in bed bent.
Als deze maatregelen tegen uw wil zijn, maar er geen alternatief is om de onveilige situatie te voorkomen, is er sprake van onvrijwillige zorg. De Wet zorg en dwang (WZD) zorgt er voor dat dit alleen gebeurt als het écht niet anders kan.
Uw rechten
In de Wet zorg en dwang (WZD) staan strenge regels voor onvrijwillige zorg voor mensen met een psychogeriatrische aandoening (dementie). De WZD is een wet waarin uw rechten bewaakt worden als u of uw naaste onvrijwillige zorg ontvangt.
Zoveel mogelijk vrijheid
Ondertussen blijft Van Neynsel in haar zorgverlening uitgaan van zoveel mogelijk vrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen bij mensen met dementie zien wij als een zwaar middel. Onvrijwillige zorg wordt alleen ingezet als het écht niet anders kan. Als dat zo is, wordt de minst ingrijpende vorm van onvrijwillige zorg ingezet en zo snel mogelijk weer afgebouwd. Natuurlijk wordt dit in nauw overleg met deskundigen én de familie van een bewoner gedaan, en niet in de minste plaats ook zoveel mogelijk met de bewoner zelf.
Van Neynsel streeft er naar om in 2024 de invoering van het opendeurenbeleid en de daarbij behorende leefcirkels te realiseren op al haar locaties. Dit betekent dat onze bewoners zo veel mogelijk vrijheid in en rondom onze locaties krijgen, afhankelijk van hun persoonlijke zelfredzaamheid.